Välkommen hit till min bloggsöndag 16 september 2012

Dactylorhiza , HandnycklarDactylorhiza kallas även för handnycklar som kommer av grekiskans daktylos (finger) och rhiza (rot), namnet syftar på de handflikiga rötterna. Släktet kallas ibland också fliknycklar. Släktet har omkring 30 arter. Sju arter förekommer i Sverige, de mest kända är Adam och Eva (D. latifolia) och Jungfru Marie nycklar (D. maculata).
Då jag planterade en Jungfru Marie nycklar (D. maculata) häromdagen så kom just Kjell och berättade detta så jag blev ju tvungen att kolla rötterna och visst stämde det, den ser ut som en hand. Fascinerande!!Det är nu tredje gången jag försöker med denna skönhet, den vill inte riktigt bo hos mig, Pseudofumaria alba,Blekgul nunneört.


Nu har den fått ett tredje ställe och bo på så nu hoppas jag den överlever. En verklig långblommare, dessutom är den vintergrön. Den frösår sig hos min kompis så jag fick en planta av henne igen:)
Det är ganska vackert med vattendroppar på daggkåpa.


Ha det gott!!!10 kommentarer:

 1. Kikar in och önskar dig en fin söndag!
  Kram ina

  SvaraRadera
 2. Nunneörten var en ny bekantskap.Den blekgula har jag inte sett förut.Snygg.Håller tummarna för att den överlever hos dig.MVH

  SvaraRadera
 3. Växtlatin är väldigt spännande; jag och en trädgårdsvän ska hålla en kurs för vår trädgårdsförening i växtlatin i höst. Ska bli spännande för jag är nog lika okunnig som eleverna;)) Men vi får lära oss av varandra:) Hoppas att det blir tredje gången gillt för din nunneört nu:)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken spännande berättelse och så läckert att det stämmer...=)
  Håller tummarna för att det lyckas denna gång.

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 5. häftigt med rötterna
  nunneörter är så vackra,jag sådde flera olika i höstas väntar fortfarande på att någon ska gro
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 6. Gudars vad snygg!!!
  Äntligen har jag knopp i en av auriklerna jag fick av dig :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Återigen en ny växt som jag inte sett förut! Den där nunneörten är vacker, så jag förstår att du vill att den ska ta sig. Har en känsla av att de nunneörter jag kommit i kontakt med vill ha det relativt torrt och sandigt, men det är bara min erfarenhet.

  SvaraRadera
 8. ...och orkidé kommer av det grekiska ordet orchis som betyder testikel och syftar på formen hos rotknölarna hos orchis-orkidéerna.
  De är alltid två till antalet och ser inte ut som händer, utan som ... ja, just det.
  MVH
  Kjell

  SvaraRadera
 9. Hej Berit!
  Fascinerande med roten, som antingen är handliknande eller testikelliknande...Fascinerande utseende, utan några mer kommentarer om liknelserna... Mycket vackert blomande fredagsinlägg - jag bloggar runt bland blommande fredagsinlägg på ledig måndag då jag jobbat hela helgen.I skåneland blåser det lite, men lite sol kan man se mellan skyarna. Ha en skön vecka! hälsn AnnA

  SvaraRadera
 10. Hej Berit... tack för kommentar hos mig och kul att du vill fortsätta titta in... jag kommer gärna tillbaka hit också! Härliga bilder i ditt "Blommig fredag"- inlägg! Skulle varit inne här hos dig och kommenterat tidigare, men tiden räcker liksom inte till.
  Häftiga rötter och visst är det häftigt med latinska namn - både på växter och svampar :)
  Den där vackert gula nunneörten väckte mitt habegär - så fin! Håller tummarna för att det är tredje gången gillt och att den nu bestämmer sig för att vilja bo hos dig :)
  Ha det gott!
  / Anki

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit