Välkommen hit till min bloggonsdag 5 september 2012

Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla', finflikig träjon.


Jag upptäckte ju alla fina ormbunkar för två år sen, men här uppe har det varit svårt att få tag i olika ormbunkar på plantskolor. En hel del inköptes därför på min resa ner till Göteborg för ett år sen men denna köpte jag för två år sen i Kalix av alla ställen.


Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla', finflikig träjon har överlevt bra och faktiskt har den även överlevt fast den får stå i vatten på våren. Den blir mellan 50-80 cm, men hos mig kanske den är 40 cm. Vill stå i halvskugga – skugga i vindskyddat läge. Den trivs i alla jordar men föredrar näringsrik, fuktighetshållande jord.
 

Idag har jag börjat ”natta” alla mina frösådder och krukor som jag har kvar efter alla plantmarknader, skönt !!! Jag har även varit och hämtat sand i hinkar så jag kan fylla mina nya pallkragar med det, som jag nog gör imorgon för idag hann jag inte det.


Ha det gott!!


3 kommentarer:

 1. Träjon har jag ingen men en del andra fina ormbunkar, en som jag dock ångrar att jag planterade är strutbräken:( visserligen vacker men du milde vad den växer och "puttar" bort allt annat. Vi kan nog vänta ett tag med att "natta" våra krukplantor men det går åt det hållet här med:( lite vemodigt men sådan är ju vår säsong. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Tänk att det är dags nu att natta växterna.Så i veckan att det nog är dags att ta bort alla tomatplantor.Och städa ur växthuset.MVH

  SvaraRadera
 3. Svar på din fråga om bönor: Nej man kan inte frysa dem råa. De måste förvällas men se upp så du inte låter dem koka för länge. Bäst är att förvälla lite i taget i ett durkslag som doppas ner i kokande vatten under ca 2 min. Då är de förhoppningsvis fräscha nar man tar fram dem ur frysen och tillagar dem!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit