Välkommen hit till min blogg



tisdag 31 januari 2012

Fritillaria michailowskyi, Gulkantad klocklilja

Den här fick jag av en kompis för två år sen och jag gillar den jättemycket. Just Fritillaria-släktet har många fina sorter som är ganska härdiga och har vacker blomning. Visst klockorna hänger ner men de är så fint formade att de så skira och vackra ut även om man inte kan se insidan av klockan. Alla blommor behöver inte vända sitt ansikte mot en för att vara vackra, sen väcker de ju alltid en nyfikenhet ..hur ser ni ut inuti:)

Den här kommer från Turkiet och någon som heter Michaelovski beskrev den år 1904 för första gången. Vem denna Michaelovski är hittar jag ingen information om. The Brian & Margaret Mathew & John & Helen Tomlinson Expedition till Turkiet år 1965 hittad och tog hem till England det första exemplaret av den.

Fritillaria michailowskyi, Gulkantad klocklilja trivs bra i lägen med sol och vill ha väldränerad jord (planteras med sand runt löken) som inte är alltför fuktig på sommaren när knölen vilar, men inte heller torkar ut helt. Jag har min i rabatten och den verkar då trivas bra. Den blommar i maj-juni hos mig och blir ungefär 30-40 cm hög. Har underbara klockor som är lilabruna med gul kant.

Det är ganska intressant att se hur klockan utvecklas...




Förökning: frösådd (stratifiering) eller lökar.

Ha det gott!!


måndag 30 januari 2012

Fröleverans igen

I fredags fick jag en frö leverans från ”fröbibban” som är Allt om trädgårds frökedja. Vi som velat vara med, har skickat in frön till en och hon har i sin har fördelat våra önskefrön. Jag fick en del frön, jag hade inte önskat så många. Den går ett andra varv nu så om ni inte anmält er gör det för nu är den öppen för allmänheten..Finns mycket smått och gott där.
Sen så blev det jackpott idag. För då kom fröna från Gardens North ! 

Så dagen har tillbringats med att så allt som kom, ja kanske inte riktigt allt en del behövs inte sås än. Jag tog även fram lite frön som stått i kylskåpet också så nu finns det mycket att stirra upp. Nu är det kul!!!!

Imorgon ska jag skola om lite, de som behöver få komma i bättre jord…
Glöm inte bort min utlottningen!!!
Ha det gott!!


söndag 29 januari 2012

2-års jubileum och utlottning

Tiden går fort då man har roligt!! Idag är det 2 år sen jag skrev mitt första inlägg på min blogg, jag minns så nervös jag var och så osäker jag var på om någon skulle läsa vad jag skrev.
Så här skrev jag då:
Mitt första inlägg på min blogg Oj, vad det här känns spännande men mycket osäkert att göra, en egen blogg, har ju ingen aning hur man gör. Hej och välkommen till mig, en trädgårdstokig tjej som odlar i Piteå, Norrbotten i zon 5 ungefär.  Det här är min 3: dje trädgård, fast denna är inte min utan jag hyr bara det hus som jag nu håller på att odla på. Därav mitt blogg namn ,hyrd trädgård, jag har nu hyrt mitt hus i 2,5 år och håller på att anlägga en ny trädgård här , som jag får av min hyresvärd. Jag hyr en norrbottensgård som är gode stort, kallt och dragigt, men oj vad jag trivs i detta hus. Visst är det ett dyrt boende men jag får ju åter ha jord under naglarna. Då jag flyttade hit så fanns det inget på tomten än stoora björkar, några hagtornsbuskar, en stoor gran, en rönn, en silverpil och några vinbärsbuskar. Sen har jag väl ändrat på mycket, nu finns det både flera rabatter, nya rosor, nya buskar och träd. 
Idag har jag många som följer min blogg..ni är guldkorn i min tillvaro ska ni veta. Många ”vänner” har jag fått och en del av er har jag ju haft förmånen att få träffa också. Jag blir så glad för varje gång ni skriver i min blogg och ännu gladare blir jag av att läsa era bloggar och inspireras av dem.
Jag tycker detta är värt att fira och eftersom jag håller på med lite silversmide så hade jag tänkt lotta ut ett halssmycke jag gjort som jag kallar vågen. Det är gjort i silver är 1 cm brett och ca 4,5 cm långt och det är pennhamrat. Det följer med ett läderhalsband med löpknut.


För att kunna delta gäller detta:

Du behöver inte ha en egen blogg för att delta. Det går bra att logga in under anonym. Du kan delta i utlottningen med upp till tre lotter genom att göra något av följande.

1 lott: Lämna en kommentar till detta inlägg.

2 lotter: Lämna en kommentar och bli följare av min blogg (om du inte redan är det)
3 lotter: Lämna en kommentar, bli följare och länka hit från din blogg med den bilden.
(Skriv gärna hur många lotter)

Dragningen sker den 11/2. 
Lycka till nu!!!


fredag 27 januari 2012

Blommig fredag - förvandlingar

Dagens tema på blommig fredag är förvandlingar. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff.

Då jag så dagens tema tänkte jag genast på min trädgård och vilken förändringar som skett här sen jag flyttade in för 4,5 år sen. Då jag flyttade hit såg det ut så här, det fanns nått enstaka träd och några buskar. Tack och lov har jag lov av hyresvärden att göra vad jag vill.

Nu eller rättare sagt förra året såg det ur så här, hade inget bra kort på hur det ser ut nu.

I början av förra sommaren såg det ut så här

Efter en del  grävning blev det ut så här.



Det är faktiskt på kort man ser hur mycket som trädgården förändras, fast man själv inte tycker man hinner något så hinner man mer än man tror.

Ha det gott!!

torsdag 26 januari 2012

Konnässörens klubbens frön kom igår…

Konnässörens klubbens frö kom igår . Vilken lycka!!!!! Du som inte vet vad det är för en förening så är det Göteborgs botaniskas trädgårds fröförmedling, det kostar inget att vara med och du får katalogen hemskickad till dig, den har mycket, mycket intressanta frön. Här är en länk till dom....Jag fick de jag beställt men jag trodde ju att jag bara beställt 4 sorter, så som det kan gå:)Nu väntar jag bara på Gardens North och fröbibban så har jag fått alla mina frön. En del grönsaks och sommarblomsfrön ska väl inhandlas också..


Idag har jag sått en del det blev 45 olika sorter som fick komma i jord, en del ska in i kylskåpet men en del är varmgroende så nu är jag på gång.

 Visst har det gott en del och jag behöver börja skola om...


Den här ringen gjorde jag härom dagen till min dotter, som blev jätteglad för den.


Ha det gott!!


onsdag 25 januari 2012

En till rabatt från min gamla trädgård

Den här rabatten gjorde jag med tanke på att barr, gräs och hostor skulle bo där. Jag var faktiskt i skogen och hämtade några av dessa stora stenar med traktorn ja, jag kan köra traktor!! Fast då lilla traktorn tippade fram då jag skulle ta en av de stora stenarna så blev jag lite nervös och mitt ex fick komma med en av de större traktorerna och hjälpa mig.





Det "rostiga" som jag planterat gräs i är gamla bromstrummor från en lastbil. De gräs jag planterat där, är två invasiva gräs som jag ville ha men på begränsad yta. Dessa bromstrummor är kvar i min gamla trädgård men fjädrarna har jag nu i min nya trädgård.. HMM… måste nog skaffa nya bromstrummor!!!




Jättekul att få nya följare ni är såå välkommen hit!!

Ha det gott!!

måndag 23 januari 2012

En rabatt jag gjorde i min gamla trädgård..

Denna rabatt gjorde jag i min gamla trädgård, den hann aldrig bli klar för en skilsmässa kom emellan. Men jag var mycket nöjd med den och har ju haft funderingar på att göra nått likande här men det blev skogsrabatten istället. Man ska ju inte upprepa sig men den kanske kan ge er någon inspiration. Jag var även denna gång inspirerad av skogen då jag gjorde denna rabatt.


 Jag har använt sand i botten sen har jag använt stenar i alla olika storlekar, mossa och så hade mitt ex hjälpt mig att såga bitar av en tall som jag ville ha som dekoration. Sen så har jag varit i skogen och hämtat lite grann också. Gamla stubbar bland annat.





 så här lång hann jag...


Ha det gott!!


söndag 22 januari 2012

Att kunna glädjas …

Ser det ut så här ute kan det vara svårt att hitta nått att glädjas över ute. Visst är snö vackert men oj så besvärligt att skotta bort. Man får se det som träning inför grävjobb som kommer i sommar eller att man kanske blir starkare och att man behöver då inte gå på gym, man tränar så bra på hemmaplan. Man kan hitta på många anledningar som gör att jobbet känns kul, men nää det är inte kul… det kommer ju mer hela tiden .



Tur man kan glädjas av lite vårblom inne i alla fall. I fredags så var min längtan så stor efter lite vårblom så jag åkte och köpte lite… Pärlhyacinter och små påskliljor så nu har jag nästan känsla för påsk inne:)



Nått att jag glädjas över att det gror och gror i mina frösådder i kylskåpet så en och annan plockas ut idag fick två nya komma ut. Både en Lilium ’Buzzzer’, en låg lilja och Pulsatilla vernalis, Mosippa hade grott. Det om något är mina vårtecken att det gror!!! 


Ha det gott!!!

lördag 21 januari 2012

Får jag presentera ’Hammarstrands belgien blue’:)

Ja den kanske inte får det namnet, eller rättare sagt jag tror inte att den får det namnet denna hybrid orkidé. Den är framtagen av en som heter Kjell och tillika granne till mig. Han i sin tur har fått fröna av Larz Danielsson och det är han som kallar den ’Hammarstrands belgien blue’. Kjell är otroligt duktig på att fröså orkider och har lyckats få upp frön av denna hybrid som han säger själv:
Cyp. `Gisela` var i många år världens mest spridda cypripediumhybrid. Numera lär den dock vara passerad av `Ulla Silkens`.Själv har jag fått fram en hybrid (ännu inte registrerad)som också kan komma att bli en höjdare. Återstår bara att se hur blommorna blir. Den växer hur som helst betydligt snabbare än både Gisela och Ulla Silkens.Plantor kommer att finnas i handeln om några år.
Idag kom han förbi med en planta till mig av denna helt nya hybrid. Såå lycklig!!! Tack Kjell för den och för de andra jag fått av dig!!




Nu gäller det bara att få den att överleva till våren så jag kan plantera ut den.


Ha det gott!!

fredag 20 januari 2012

Blommig fredag – Fantasifull

Dagens tema är Fantasifull .Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff.

Jag var ju inte med förra fredagen för att det var strul på bloggen, nu har jag bytt webbläsare och problemet är löst.
Jag har tänkt på olika saker då jag skulle tolka dagens tema dels på blommor, blad och annat.Ska jag vara ärlig så kunde jag inte välja vad...så det blev alla:)

Först lite fantasifulla blommor, i allafall så då man ser nära på dom väcker de fantasin

Cypripedium `Gisela`  Trädgårds Guckosko



Picrorrhiza kurrooa



Dracocephalum grandiflorum, Sibirisk drakblomma


Sen lite fantasifulla blad

Helleborus argutifolius ’Pacific Frost’


Asarum marmoratum


Podophyllum (Dysosma) ´Kaleidoscope´


Cacalia sp.?(Compositae)




Inga kommentarer, men visst sätts fantasin i gång:)


Och slutligen en boplats på ett fantasifullt ställe



Ha det gott!!