Välkommen hit till min bloggonsdag 10 mars 2010

Bronsrodgersian .Rodgersia podophylla

den tillhör det lilla släktet Rodgersia ,familjen är stenbräckeväxter, Saxifragaceae .Bronsrodgersian kallas även Skuggblad på svenska.
Den blommar med vita blommor, höjden blir 100-120 cm (med blomman) själva bladen är ca 50-70 cm höga . Trivs i halvskugga men klarar även skugga. Tyvärr så är den frostkänsliga, så ifjol då vi fick frost och kalla nätter på försommaren så for den hemskt illa men repade sig sen, men många av bladen var fula hela sommaren.
Detta är väl en av alla bladväxter jag gillar mest, dels för bladformen men kanske framför allt för färgen på bladen.Den är verkligen ett blickfång i rabatten utan att behöva blomma.

Såtips: Den vill ha värme och är ljusgroende, ingen täckning av fröna.Lite kul att veta om den:

Rodgersia som fått sitt namn efter en amerikansk sjöofficer. John Rodgers (1812-1882) var redan en berömd officer och konteramiral när han mellan 1852 och 1858 förde befäl över expeditionen "The U. S. North Pacific Exploring Expedition". Expeditionen besökte bland annat den japanska ön Hokkaido 1858 och där hittades bronsrodgersian. Det var den amerikanske botanisten Asa Gray som placerade växten i ett helt nytt släkte, Rodgersia, som uppkallades efter kapten Rodgers. Senare hittades ytterligare fem arter i Fjärran Östern som fördes till släktet Rodgersia.


Citat:Från POM (Programmet för odlad mångfald)

4 kommentarer:

 1. Intressant fakta om en fin växt;) Jag gillar den jätte mycket. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Bor med fint sällskap hos mig.... vit krollilja! O så flyttade jag några kritvita tulpaner, som hamnat lite fel i livet, dit i höstas.... Hoppas de tog sig.
  Tack för att du introducerade kapten Rodgers, en mycket angenäm bekantskap....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Den tycker jag om. Har försökt att så den, men inte lyckats, får väl försöka igen!
  Ha en härlig kväll!
  Christina

  SvaraRadera
 4. jaa den är jättefin och den måste ju bara bli görfin tillsammans med vitt!!
  Christina hör av dig till våren så kan du få en liten bit av mig.Mitt minne är kort och intensivt så jag minns inte vad jag lovat till folk..men det finns säkert en delning till dig.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit