Välkommen hit till min blogglördag 21 juli 2012

Imorgon är det Lands Öppna trädgårdar…


Ja imorgon är det Lands öppna trädgårdar och jag kommer att vara hos Märta, Vargviksgården i Burträsk för att hjälpa henne lite. Ska bli kul att få hjälpa denna underbara kvinna, som med sin personlighet och sitt varma hjärta, inspirerat måånga här uppe med att odla. Jag hoppas ni alla tar tillfället i akt och far och besöker någon av alla dessa öppna trädgårdar imorgon.

Sen på måndag blir åter igen en resa till Finland och Särkän . En resa som bara blir över dagen men många mil blir det. Ska bli kul att åter få fara till denna underbara plantskola igen. Om jag ska ha nått?? NÄÄÄ inte vad jag vet :)

Hemma blommar nu
Lilium hansonii, Fläcklilja. Den inköptes ifjol på min resa ner till Göteborg hos Owe J. tror jag??Vacker är den, blir ca 80 -100 cm hög men hos mig år 1 kanske 50 cm skulle tro den blir högre och högre ju äldre den är då den också får mer blommor på stjälken. Vill stå i sol – halvskugga.En låg lilja är Lilium ’Buzzer’ den blir ca 30 cm här hos mig och är djupt röd.Min Geranium pratense 'Double Jewel' har börjat blomma nu. Jag har även sett att den kan ha sålts under Geranium sanguineum.  Den blir ca 40-50 cm hög, blommar med vita dubbla blommor med lite rosa i ögat. Blommar i juli – augusti hos mig. Vill stå i sol- halvskugga och i väldränerad rabatt. Den är mycket stadig och har ett kompakt växtsätt.
Kuriosa: Växten upptäcktes för några år sedan i Holland av Jan Verschoor. Han upptäckte det i en serie G. pratense ‘Plenum Album’ 

Roligaste upptäckten häromdagen var att jag har äpplen i mitt illa tilltuktade äppelträd som jag fick ”ärva” av en kompis. Jag har fått hjälp med att binda upp en av grenarna till en ny topp som hade gått av…så nu hoppas jag att jag så småningom får ett rakt och fint äppelträd och äpplena ska ätas med andakt:)


Ha det gott!!!


3 kommentarer:

 1. Jo, jo Berit! Man får bo uppe i 'permafrosten' för att få se sina underbara liljor i blom så här års. Fattar du att mina har inte slagit ut ännu???!! I detta eviga mörker och kyliga vädret vill de flytta till varma, ljusa Norrland - viskade de i mitt öra igår...;)

  Jag kan inte hitta något FB-meddelande från dig?
  Jag blir förstås jätteglad åt ditt erbjudande! Gulliga, gulliga dig!
  Kram! Anja

  SvaraRadera
 2. Så snygg Lilium ’Buzzer’ är!
  Och Geranium pratense 'Double Jewel' är fin, hittade den på Spezialplants 2010. Skulle varit 40 cm men är 80 cm (sprang ut och mätte). Så här får den lite storkben men jag ska hitta något fint att sätta framför. Så knäppt att den säljs under sanguineum, det är ju blodnäva! känns långt därifrån (:D
  Spännande att höra ursprunget, måste komma ihåg det.
  Ha det så gott!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 3. bra bild !
  hope not too bad season for that ! so for me i use www.sunpreview.com for seasons and 365 days forecast... and i improvise

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit