Välkommen hit till min bloggtorsdag 19 juli 2012

Krolliljornas tid…


Ja nu har krolliljornas och liljornas tid börjat. Jag gillar verkligen dessa primadonnor i rabatterna men nått jag inte gillar är djuret eller rättare sagt odjuret: Liljebaggarna. Att nypa den är väl ok, men den där smeten de lämnar på bladens undersida och är nästa generation liljebaggarna gillar jag inte, det är äckligt att ta bort. Dessa tre blommar just nu hos mig och den svarta är i knopp.

Lilium martagon sp. Krollilja mörkrosa. Den här har jag inget sortnamn på , utan köpt som mörkrosa krollilja.Lilium martagon v album Vit krollilja


Lilium martagon. Rosa krolliljaAnnat som blommar just nu är dessa:

Clematis recta 'Purpurea' ,Rödbladig styvklematis är en örtartad klematis som vissnar ned helt över vintern. Denna klematis klättrar inte, utan behöver stöd av en buske eller liknande. Då den kommer på våren är skotten alldeles röda. Den blommar med små, vita, doftande blommor i juli-augusti och har rödbladiga blad. .  Den blir ca 100 cm hög och gillar sol- halvskugga.Astrantia maxima ,Kaukasisk stjärnflocka. Den är fin men ack vad den frösår sig som alla andra Stjärnflockor. Den lever farligt:)Trifolium ochroleucum, blekklöver eller som den också kallas svavelklöver, jag har även använt månskensklöver om denna men jag är lite osäker på om det är rätt. Den blir ca 40-50 cm hög blommar med vita blommor i juli – aug. Den har klöverblad, alltså tredelade blad. Den är inte kräsen på jord eller läge,trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen och går bra på de flesta jordar. trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen och går bra på de flesta jordar. Ett till plus den har är att den är stadig och att den gillas av både bin och fjärilar.
Sisyrinchium angustifolium 'Album, vit gräslilja Detta är dvärg iris släkting som lätt skulle kunna misstas för en grästuva. Den blir inte hög ca 20 -25 cm och blommar i juli hos mig, frösår sig en del men lätt att rensa bort.
Ha det gott!!!

13 kommentarer:

 1. Hej!
  Så vackra Krolliljor och visst är det förargligt med liljebaggen!
  Vilken artrikedom du har i din trädgårdsvärld.
  ram /Bea

  SvaraRadera
 2. Underbara krolliljor! Så fina bilder du visar, min ena Astrantia lever också farligt, du milde vad den frösår sig men den är ju så himla vacker:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig, krolliljorna är underbara.

  Ha det riktigt bra, Kerstin

  SvaraRadera
 4. Verkligen fina och ståtliga. Mina krolliljor är uppätna av, ja du vet... Kram Pia

  SvaraRadera
 5. Vackert, du har så många fina växter, den vita krolliljan är fin, har inte sett den förr. Stjärnflockan är en favorit, den får gärna föröka sig hos mig.Har bara haft den ett år, så jag har inte märkt av det.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 6. Jag gillar verkligen krolliljorna de är så ståtliga och fina.
  En riktigt mörk skulle jag vilja ha.
  Jag har fått ett frö att gro av klövern som jag fick av dig så nu skall jag vårda den ömt.

  Den vita gräsliljan är så himla fin jag har bara den i blått.

  Jag har läst inlägget om din trädgårdsvisning.
  Jag tycker att du skall ta det som ett riktigt beröm att din trädgård blev utvald att visas upp för andra .
  Då är den riktigt fin och "nötterna" som säger att "den växten är större hos mig" måste ha glömt att en växt inte blir stor med en gång.

  De beröm du fick skall du komma ihåg och glöm allt det andra.

  Du har ju jobbat otroligt mycket i din trädgård, fantastiskt.

  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 7. Så mycket vackert du visar idag! Fastnar specilellt för styvklematisen och dina vita gräsliljor. själv har jag gula och lila men den vita var ju verkligen SÖT!
  kram

  SvaraRadera
 8. Jag har inte varit inne på länge så jag var tvungen att läsa ditt inlägg om din visning när jag såg kommentarerna här ovan. STRÄCK på DIG och var stolt över din FINA trädgård, lyssna inte på sånt"prat". det finns av nån anledning folk som måste trycka ner andra för att må bra...man får bara vara glad att man inte är sådan själv.
  din trädgård är jättefin och jag har själv fått många tips av dig!
  Kram igen!

  SvaraRadera
 9. Krolliljorna är så fina.Den vita och den riktigt mörka nästan svarta är mina favoriter.Har ett gäng vita står på tillväxt.har sått dom själv.

  SvaraRadera
 10. Fina, fina krolliljor! Själv har jag bara den vita, vad jag vet. Har sått några olika i olika omgångar, men ännu har ingen kommit i blombar storlek.
  Astrantian kan jag nog hjälpa dig bli av med några fröplantor om du vill;-) Sådde den i våras, men inte en enda kom upp. Det går nog lättare när den själv får bestämma tidpunkt för sådd. Snygg är den ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer ju hit så vi kan säkert gräva då:)

   Radera
 11. Hallå!
  Så fina dina liljor är! Jag har också
  Krolliljor men de är nog lite mer
  gammelrosa, tycker jag....
  Ha det gott!
  Kram
  Sofia

  SvaraRadera
 12. Jeg kom bare lige forbi.
  Hvor har du dog mange smukke blomster.
  Jeg kan rigtig god li` dine liljer.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit