Välkommen hit till min bloggtorsdag 19 juli 2012

Svart krollilja


Nu kommer sviterna efter jag har varit i gång för mycket i eftermiddag har jag fått ligga för jag varit så yrslig, jag har inte kunnat stå upp. Tur att det brukar ge sig om jag vilar. Så idag har det blivit en dag i stillhetens tecken med mycket soffa…och en tur med kameran naturligtvis.

Nu har den slagit ut sin första blomma min svarta krollilja som jag kallar svart kollilja fast den ska enligt SKUD heta  Brun krollilja, Lilium martagon var.cattaniae, varför vet jag inte för jag tycker den är mera åt vinröda hållet än brun. Jag vet att det kommer en artikel i Trädgårdsamatören om att de finns olika klonerna av den, som en del hävdar. Den jag har kommer från den första som hittats i alla fall, hade förmånen att få den av en som var en av de första som hade den. I år kommer den med säkert 10 stänglar så mitt bestånd växer ut sakta, men den har ju fått flytta några gånger och vid flytt går oftast Krolliljor tillbaka lite.


Andra som startat sin blomning nu är rosorna som bara ligger i startgroparna, jag har mycket knopp på dem. Jag odlar i första hand rosor från Canada efter som dels är rotäkta och har en bättre överlevnad här uppe i norr än andra rosor. Jag är ingen som springer runt och kupar eller tar upp rosor för att gräva ner dem under jorden så den klarar sig. Sen att de är remonterande gör ju inte saken sämre.
Min absoluta favorit bland rosor är ’Louise Bugnet’, jag gillar den röda knoppen och att den blir vitare och vitare ju mer den slår ut.


Systern ’Therese Bugnet är inte så dum den heller.En nyinköpt ros är ’Snowdrift’ som jag tycker har en fin knopp Den skiftar lätt i aprikos för att blekna till krämvitt då den slår ut.
 

En som jag blev jätteglad över att en lite del av den överlevde mitt anfall mot den, helt ofrivilligt, men då jag skulle binda upp en växt råkade jag bryta av hela blomstängeln. Tack och lov så fanns det några knoppar längst ner vid bladen som nu växt till sig lite. Den heter Meconopsis racemosa . Den är monokarp d.v.s. den dör efter att den satt frö, så det är bara att så och hela tiden se till att ha nya plantor på lager. Tur jag hinner se den blomma då.


En buske jag gillar mycket är Physocarpus opulifolius Diable D'Or 'Mindia' smällspirea Diable D'Or 'Mindia'. Nu har den börjat blomma och den har en fantastisk fin blomma, sen att bladutspringet är fint gör ju inte saken bättre, jag älskar den som så himla mycket annat i min trädgård.

Ha det gott!!

17 kommentarer:

 1. Här var det mycket vackert men krolliljan tar priset! Den var ju urläcker!!!

  SvaraRadera
 2. Wow, svart krollilja vad fint! har aldrig sett innan. Din trädgård verkar ha det mesta i växtväg.. Kram Pia

  SvaraRadera
 3. gillar svarta krolliljan med den röda pistillen, och smällspirean med brun-svart-röda blad är en "vill-ha- buske" för mig. Tack för att jag fick titta in. /Ann

  SvaraRadera
 4. It is a rainy day so I am looking over all the blogs I follow. Like seeing the Diablo Ninebark in you photos. Same one is growing right out my window. It has an interesting bark in addition to the flowers and dark leaves. Great accent plant for the garden. With Lake Michigan as a backdrop the leaves and the blue lake are excellent in photos. Enjoyed visiting again. jack

  SvaraRadera
 5. Svart krollilja står högst på min önskelista:) Så himla vacker den är! Gillar också smällspireorna väldigt mycket;) Krya på dig nu/Monne

  SvaraRadera
 6. Den Krollijan väcker ett visst habegär måste jag erkänna.Och smällspirean är också en växt som är lätt att fastna för.Blommorna är ursöta.Ha det gott och vila så yrseln försvinner.Kram

  SvaraRadera
 7. Den där svarta krolliljan.... suck... varför vill inte krolliljorna trivas hos mig. Jag har en vit det är allt. Jag har köpt fler men de vill inte bo hos mig liksom så de visar sig aldrig, trist.

  Ha en bra dag, Kerstin

  SvaraRadera
 8. Fina bilder! Jag har nog aldrig tittat Diabolon i blomögat. Det ska jag gå ut och göra på direkten när den är så där söt!

  SvaraRadera
 9. Åhhh så fina bilder! Nu får du vila dig ordentligt så att orken kommer tillbaks!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 10. Den svarta krolliljan är ju nästan magiskt vacker. Min diabolo växer fint men har aldrig blommat. Det är tur för den att den har vackra blad.

  Hoppas du blir piggare snart.
  //Katarina

  SvaraRadera
 11. Mycket läckert där, och den svarta krolliljan - drägglar av upphetsning. Jag har aldrig haft så mycket liljebaggar som i år dock, plockar och plockar och tar bort det vidriga larvsmetet från bladen. Men, men. Det är det värt. :-)

  SvaraRadera
 12. Den svarta krollilja var det enda jag köpte på växtmarknaden som avslutade riksmötet. Den tar nog några år på sig innan den blommar men vad gör det när den länge stått på önskelistan.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Vilka bilder! De härliga rosorna ’Louise Bugnet’ och Snowdrift, doftar de??

  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 14. Underbar krollilja, kommer genast att skrivas in på min önskelista! Likaså den ursnygga smällspirean - dom är ju mina buskfavoriter alla kategorier och jag har massor av olika sorter. Så den bara MÅSTE jag få tag på. Ska till fastlandet några dagar i augusti och då ska jag leta!

  SvaraRadera
 15. Krolliljan var fantastisk, har du någon till försäljning är jag intresserad! /Irene

  SvaraRadera
 16. WOW...vilka underbara bilder som du serverar...=)
  Man blir helt tagen av allt vackert som vi får oss till livs.

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 17. Underbara bilder du visar! Den svarta krolliljan är underbar precis som alla de andra!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit