Välkommen hit till min bloggtisdag 17 juli 2012

Nycklar och sporre….


Idag har jag haft visning igen den sista jag lovat för i år. Den var mycket lyckad, det var ett av mina gamla trädgårdssällskap som var hit så många jag kände. Så alla visningar är inte till ondo de flesta är faktiskt himla roliga. Så den förra visningen har jag lämnat bakom mig nu och förstår att den personen som höll på så då, kanske inte förstår hur han/hon gör, att det kan låta illa i andras personer öron som om det är en tävling i att äga mest, ha finast eller ovanligast.

Sen har jag även idag börjat plantera ner inköp i helgen och de pioner jag fick av Anna. Har kvar lite till imorgon…

Nu blommar mina orkidéer som jag fått av Kjell. Fast en tror jag är från min gamla trädgård eller att jag fått av någon annan.

Dactylorhiza maculata ,Jungfru Marie nycklar en vit blommande sådan .

Den har fått sitt namn av rotknölen vars form setts som Jungfru Marias händer knutna i bön. Jungfru Marie nycklar varierar mycket i utseende och den är anpassningsbar. Den växer på många olika växtplatser ss. i friska skogar, lundar, skogskärr och myrar.
Jungfru Marie nycklars surhet kan variera. Man skiljer den från den närstående arten skogsnycklar (D. fuchsii) genom att den senare har läppen indelad i tre djupa, lika breda flikar.

Ser ni att Fantomen varit och hälsat på:)

Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii. Skogsnyckel på svenska. En nyckel utan prickar på bladen. I år har jag 8 blommande.
Varför den inte har några prickar på bladen vet jag inte, men jag har sett skogsnycklar ute i naturen som inte heller har haft några prickar. Alla svenska orkidéer med rotknölar är för övrigt ytterst "promiskuösa" och korsar sig hej vilt med varandra.Det finns alltså gott om naturliga hybrider.Citat KjellGymnadenia conopsea, Brudsporre är en medelstor orkidé med smala ljusgröna blad och rosa blommor. Stjälken är vanligen två till tre decimeter hög, men kan bli upp till en halv meter hög, den har flera lansettlika ljusgröna blad som är upp till två centimeter breda. Brudsporre blommar från juni till augusti med rosa blommor som sitter i ett tätt mångblommigt ax. Blommorna är väldoftande, ibland dock bara med svag doft. Fast jag har glömt att lukta som vanligt, måste kolla imorgon om den doftar underbart.Sist men inte minst en av mina måånga favorit blommor, Anemone rivularis, Bäckanemon, gillar verkligen de blå ståndarna den har mot de vita kronbladen. Den blir ca 50 cm hög och vill stå lite fuktigt i sol – halvskugga.


Ha det gott!!


9 kommentarer:

 1. Åh, va mycket vackert du visar. Jag föll speciellt för Bäckanemonen, den är ju helt underbar!

  SvaraRadera
 2. Härligt att visningen blev lyckad! Det var du verkligen värd efter den förra som inte blev så kul.

  SvaraRadera
 3. Vad skönt att dessa besökare hade vett att uppskatta din trädgård:) Vilka ljuvligheter du har/visar, bäckanemonen var ju inte svår att älska:) Bjöd du in Fantomen på kaffe? Jag såg att han varit där;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara orkidéer. Jag kan inget om dem, vilket gör ditt inlägg roligare. Skogsnyckeln var häftig!
  Ha en fortsatt bra sommar
  Johanna

  SvaraRadera
 5. Vilka fina blommor du har!
  Så många vackra orkidéer det finns:)

  Marie

  SvaraRadera
 6. men vilka orkideér sååå fina och visst ser jag döskallemärket. Kram Pia

  SvaraRadera
 7. Jag hade skrivit en låång kommentar igår som jag inte gick att publicera vart nått galet...trist men jag säger strunta i den där dumma kommentaren du fick på visningen...gläds åt din trädgård :-)Brukar tänka så här:jasså du tänker så?
  När nån säger nått dumt osen så rycker jag på axlarna :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 8. Säger bara WOW....vilka blommor! Döskallemärket är synligt :)

  Vill ha! Hur få?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur,..men kanske min granne har nån??

   Radera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit