Välkommen hit till min bloggmåndag 16 juli 2012

Trädgård….tävlan eller????


I helgen har jag haft trädgårdsvisning den första jag har i min nya trädgård. Visst var jag nervös före . Löjligt egentligen, för vad spelar det för roll vad de tycker om min trädgård huvudsaken att jag gillar att leka i den. Jag är stolt över min nya trädgård, jag är stolt över mina växter (mina skötebarn) och jag är stolt över det jag presterat hittills i min nya trädgård. Jag vet att det är en ung trädgård där mycket är gode nyplanterat och inte vuxit till sig, så karaktären på trädgården är inte fullt ut. Men har man fantasi så kan man se hur det kommer att arta sig till slut. Min trädgård eller mina växter deltar inte i en tävlan om att vara finast, min trädgård är min rekreationsplats där jag mår bra att vara i, visst är det kul om någon mer gillar den och tycker om den, men inte ett måste.
Då kan kommentarer som” Ser du, den där växten är mycket större hos mig”, ”den där växten är finare hos mig ”eller ”den där har jag haft och den går inte” såra. Ja jag vet att min trädgård inte är perfekt och det bryr jag mig inte om, men varför har vissa människor så svårt att ge beröm, och ska istället bara framhäva sig själv hela tiden? Skulle vara så mycket bättre att man diskuterar en växt och dess växtsätt, vilka erfarenheter man har av den eller liknade, istället för att påpeka hela tiden.

Tur man har vänner som kommer med en sådan här stor Pionbukett och har med sig 6 pioner till en:) Tack Anna!!!!


Ha det gott!!


27 kommentarer:

 1. Så synd att dom inte ser allt jobb som du gjort.Klart att en ung trädgård inte är fullt uppvuxen.Men vad gör det man ser väl hur det ska bli.Och av vad jag sett av din trädgård här på bloggen så är den hur fin som helst.Kram.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är roligt att se trädgårdar i alla stadier av "mognad". Hoppas du även fick några uppskattande kommentarer, jag tycker din blogg och dina bilder av din trädgård är mycket inspirerande. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är så tråkigt när man stolpar in folk, hus, hem, trädgårdar, barn, bilar etc i kategorier bättre och sämre. Alla har vi olika smak och som du säger, man tycker om det man har och det ska ingen ta ifrån en.
  Förstår inte att det är så svårt vara snäll? Det kostar ingenting.

  Du har ju helt otroliga växter, sånt som inte gemene man och kvinna har, du är kunnig nåt alldeles otroligt och bara det är en tillgång när man har trädgård, det gör dig och din trädgård otroligt unik! Var stolt och nöjd, jag vet hur duktig du är. *kram*

  SvaraRadera
 4. Så trött man blir, det är alltid någon/några som säger sånt.. man ska inte bry sig, MEN DET GÖR MAN, dumt! Säger precis som dig, det är vår lekplats! Tävling? Nej, jag har aldrig förstått detta med tävling om finast/vackraste trädgården, för varje trädgård är unik och pengar kan göra mycket, men gediget intresse, skapande, utvecklande och när tillfällen till material dyker upp händer inte på en gång. VAR STOLT! Jag har inte sett din trädgård men vet att du har en massa spännande växter som du är duktigt och drar upp själv.

  När jag hade visning i trädgården i juni, var det en som sa: "så du har också såna goda man kan äta.." (om nässlor och kirskål) Jag svarade: - Ja, nåt ska jag ju äta på våren när alla pengar gått åt till att köpa växter.

  Njut och gläds åt din trädgård, och ja det finns äldre och finare exemplar av alla växter och det finns växter som dör hos grannen...eller hos mig med...men jag är glad för de som lever hos mig. :-)

  Kram Camilla

  SvaraRadera
 5. Att det snackas och diskuteras om och på trädgårdsvandringar är absolut inget nytt.
  Man får lyssna på 'gobitarna' och strunta i det andra.
  Däremot om någon säger till mig att 'den där växten överlever inte hos mig' skulle jag ta som beröm om den växten levde och växte hos mig.

  Tror faktiskt det är rätt många runt våra trakter som upplever 'tävlan' mellan trädgårdar och dess ägare. Tror också det är lika vanligt var än i landet du bor.

  Det är en av anledningarna till att många inte vill ha besök i sina trädgårdar eftersom man vet 'eftersnacket'
  Det har även varit min anledning till alla 'nej tack' inför förfrågan om att komma hit.

  Numera 'ids' jag inte ens bry mig om vad andra tycker... Struntar fullständigt i det......

  Det tycker jag du med ska göra.

  SvaraRadera
 6. Det är inte alltid så illa ment som det låter, bara tanklöst. Jag är rätt bra på att prata först och tänka sen själv. Först efter att man sagt nåt hör man hur tokigt det lät...
  Den som inte har vett att uppskatta din trädgård är det ju mest synd om själv ;)

  SvaraRadera
 7. Äh, sånt är det bara att strunta i. Jag tycker att när folk blir inbjudna till privata trädgårdar får de ha lite vett och etikett. Att vara trevlig och intressera sig för trädgården och personen bakom är just en sådan sak. Om vissa saker inte passar den egna smaken kan de tänka detta om de vill - men inte säga. Likaså om deras egna växter är sååå mycket vackrare :-) Din trädgård och dina alla rariteter beundrar jag mycket och jag är inte ensam. Strunta i tråkmånsarna, de kan ju stannat hemma i sina egna makalösa trädgårdar tycker jag!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Kära Vän, Berit!
  Jag förstår precis vad du menar! Du öppnar generöst din trädgård för att andra skall kunna se hur din trädgård ser ut i den fas den är just nu. Du kämpar ensam med den och lägger ned din själ i alla fina, rara plantor, nya rabatter och en trollsk, liten mossdamm!
  Du är värd all beröm i världen!
  Och, vi är inte mer än människor. När man visar upp sitt skötebarn, ens verk, är man lite skör, speciellt den första gången. -Vad skall folk tycka? -Vad kommer de att säga? Det är väldigt obetänksamt att inte förstå detta. Det är ju så som du säger: Varför har folk så svårt att ge lite beröm. Även om du, jag och andra skapar trädgården för oss själva så är det ändå så att när man väl visar upp den för andra så är det så gott att få höra lite smickrande och berömmande ord.
  Hoppas att du spottar i nävarna och tänker: "Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves".

  En uppmuntrande och värmande kram från mig!Anja

  SvaraRadera
 9. Ja vad trista människor det finns. Trädgården ska vara en plats att vara lycklig i inte tvärtom. Bra att du struntar i dumma kommentarer. Stor varm kram Pia

  SvaraRadera
 10. Det är många gånger ren tanklöshet som människor häver ur sig dumma saker men mest är det nog "Herr Jante" som är i farten "Du ska inte tro att du är någon"!!! Visar man upp sin trädgård så är det väl för att skryta? ALLT bottnar i ren och skär avundsjuka!!!! Alla RIKTIGA trädgårdsmänniskor vet hur mycket arbete det ligger bakom innan man visar upp sin trädgård, och du har verkligen jobbat. Har ju tyvärr "bara" sett din trädgård via din blogg men ATTANS vad jag tycker det ser trevligt och fint ut:) Jag har haft turen att inte höra någon säga något elakt men vad de säger bakom min rygg har jag ju inte ont av:) Du får helt enkelt strunta i vad dessa typer säger, hur svårt det än är för som du säger det är DIN trädgård och DU TRIVS och det är ju huvudsaken:) KRAM/Monne

  SvaraRadera
 11. Usch så dumt!

  Och inte kan man helt bortse från såna kommentarer heller, även om man vill. De är så himla onödiga.
  Just av den anledningen väljer jag att inte ha någon öppen trädgård. Jag skulle bli så dj-a förbannad att jag helt enkelt inte vågar;-))
  (men alla jag känner är naturligtvis alltid välkomna:-))

  Din nya trädgård är jättemysig i sitt tillblivande och man ser hur den kommer att växa fram på ett så fint sätt, om man har de ögonenen på sig och VILL. Och det vill man väl!

  Ha det gott Berit, du är en sann solstråle i min bloggvärld!
  Kram H.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår dig. Sådana där kommentarer är så fruktansvärt onödiga.

  Bamsekram till dig.

  Kerstin

  SvaraRadera
 13. Tråkigt med dumma kommentarer. Det syns ju på din blogg att din trädgård och dina växter är jättefina! En trädgård är ju alltid under arbete och blir nog aldrig färdig. Den är ju också oftast väldigt personlig och då tycker jag att sådana personer kan hålla sig hemma i sina egna trädgårdar. Hoppas att du får flera trevliga besökare som säger snälla saker och blir inspirerade av din fina trädgård!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 14. Usch vilka trista kommentarer! Jag förstår att du blev ledsen när du fick höra dom! Men tänk nu inte mer på detta..dom var säkert avundsjuka på vad du har lyckats göra med din trädgård!
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Ja, det är väl tyvärr så att vissa människor inte tänker på att de sårar med sina kommentarer. Måste vara jättetråkigt att höra sånt när man öppnar upp sin trädgård för "allmänheten"! Jag hoppas verkligen att du fick många snälla och trevliga kommentarer också!?
  En helt underbar pionbukett fick du i alla fall :-)
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 16. Det finns alltid människor med dålig självkänsla som måste visa sig bäst. Tyvärr. Men de allra flesta kan njuta av andras vackra trädgårdar och berömma det fina. Men visst lämnar det tråkiga spår i oss även om vi inte vill bry oss om sådan avundsjuka.
  I alla fall får du oss bloggvänner att alltid glädjas åt dina inlägg med spännande och vackra växter och bilder från din fina trädgård.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 17. Tack Berit! Roligt att jag kunde glädja dej med en liten bukett och lite pionknölar. Har fått så mycket inspiration denna helg och är så TACKSAM till DU och alla dessa fanstiska människor som lagt ner så mycket arbete och öppnat sina fantastiska trädgårdar. Kram Anna i Gamla Falmark

  SvaraRadera
 18. Tack alla för era kommentarer det värmer i mitt hjärta!

  SvaraRadera
 19. Trist med sådana kommentarer men jag läser de kommentarer du fått här och de är så kloka! När jag besöker andras trädgårdar så har jag inga "onda" tankar, bara full njutning av att se det vackra! Varje trädgård har sin egen själ, präglad av den som odlar den, och det är det som gör trädgårdens personlighet. Hoppas händelsen inte avskräckt dig från att visa upp din trädgård fler gånger :) Ha en fortsatt skön sommar :)

  SvaraRadera
 20. Tänk att det ALLTID ska finnas människor som är klumpiga! Jag tror att det beror på att dom är avundsjuka helt enkelt!!
  Jag har ett antal visningar och för det mesta är besökarna helt otroligt vänliga, snälla och mycket intresserade. Men första gången hade jag ett gäng på 4 pers som kom förbi och stannade på vägen utanför och undrade var dom skulle parkera. Åk tillbaka 20 m och kör in på infarten så går det bra att parkera bredvid dom andra bilarna, svarade jag.
  Då fick jag höra att det var otroligt dåligt skyltat (skulle varit det från stora vägen 5 km härifrån tyckte dom) att det inte fanns någon parkeringsskylt (vilket var uruselt - trots att det var ett tiotal bilar parkerade som man inte kunde missa).
  Sen kom dom in på tomten och gick omkring i 5 min och klagade på allt. Det sista jag fick kastat i ansiktet var att det fanns absolut ingenting som dom var intresserade av eller något som dom tyckte var snyggt!
  Nähä, då är det väl bara att åka vidare!! Vilket dom gjorde - men jag kände mig enormt påhoppad faktiskt. Nu - efter flera visningar - har jag blivit luttrad och tar bara åt mig dom positiva kommentarerna! *fniss*

  SvaraRadera
 21. Men vad hemskt!? Nu har jag läst inlägget och allas kommentarer och blir alldeles förtvivlad över om det är på det sättet när man visar sin trädgård? Jag har inte haft någon utomstående i min och har väl inte riktigt vågat bjuda in heller! Hade en fundering om Öppen trädgård i augusti men anmälde mig inte i tid! Vilken tur :)
  Hur som, så finns det såklart många väldigt plumpa människor som fäller kommentarer om allt!

  Hur man ser ut i håret, vilka kläder man har, att man är kort, eller lång, eller blek i hyn, för tjock, för smal etc..... Så självklart även om ens trädgård! Man ska nog inte ta åt sig men det gör ont ändå!

  Kram

  SvaraRadera
 22. Usch ja, det där var ju verkligen inte trevligt för dig. Jag måste säga att det avskräcker mig från att öppna min egen trädgård. Den får nog förbli stängd för allmänheten och bara öppen för 'redan frälsta'. Ledsen att du skulle behöva var med om det där.

  SvaraRadera
 23. Sådana människor finns överallt, inte bara i "blomvärlden" Personligen tycker jag bara synd om dem och bryr mig inte.
  Du skall vara stolt över din fina trädgård och det du presterat.
  Kram

  SvaraRadera
 24. Trist med såna kommentarer. Det är ju din trädgård och du gör den som du vill ha den. Sen måste man väl förstå att en ny trädgård inte kan vara uppväxt. Vår trädgård är mer som en djungel nu och det finns dom som inte gillar det heller. Tycke och smak är ju som tur är olika. Det skulle vara tråkigt om alla trädgårdar ser likadan ut. Fortsätt jobba på bara.
  Tappa inte lusten till din trädgård/Carita

  SvaraRadera
 25. Hej Berit!

  Tusen tack för din trevliga kommentar på min blogg. Vilken tur att du kommenterade för då hittade ju jag hit till din blogg. Jag har läst och läst och njutit av alla vackra bilder på din trädgård! Hit kommer jag återvända!

  Jag kan för övrigt bara instämma i övriga kommentarer som du har fått. Det är trist att vissa människor alltid måste vara kritiska och leta fel. Ännu mer trist är det om det är människor som är med i samma förening (för om jag fattade rätt så var det STA-medlemmar som var hemma hos dig?) De om några borde ju förstå att det tar tid att anlägga en ny trädgård.

  Våra trädgårdar är vår alldeles egna lilla plätt på jorden där vi är fria att göra (nästan) som vi vill. Att bli inbjuden i någons trädgård är som att bli inbjuden i någons hem. Då skall man bete sig som folk, respektera ägaren och vara glad för att man blev inbjuden! Och om allt är bättre i ens egen trädgård en i andras så kan man ju se till att hålla sig hemma och inte förpesta tillvaron för andra som bjuder till.

  Usch, vad upprörd jag blev nu. Jag hoppas du kan lägga helgens trista upplevelse bakom dig och njuta vidare i din fina trädgård!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 26. Hjälp så många kommentarer, jag kan bara hålla med om att det var ofint av trädgårdsbesökarna att lämna sådana kommentarer om din trädgård som ju måste vara en av de finaste i länet. Själv är jag stum av förundran/beundran när jag varit i din trädgård.
  Nu blir jag även lite nervös då vi får en busslass med besök på söndag till vår trädgård samt en trädgårdsjournalist på måndag.
  (dessutom är vi ju bortresta i flera dagar till)
  Jag får nog skicka dem till dig så de får se en vackrare trädgård än vår...
  ;0)
  För om det här med trädgårdar är en tävlan så når vår inte långt.
  Ha det fint, och känn dig stolt över din underbara trädgård.

  SvaraRadera
 27. Berit , Ta åt dej av alla positiva kommentarer och hejarop. Det finns ju de som alltid ska ha större mer och exklusivare än alla andra. Men skit i dom för ibland kan man ju undra hur stort fint och exklusivt de egentligen har för det brukar inte vara de som välkomnar folk i sina trädgårdar.
  Ta som sagt åt dej av allt positivt runt trädgården och kom ihåg att du är nog den i våra trakter som gästfrias av alla bjuder in till trevligt trädgårdssnack /promanader. HEJA BERIT. Siv

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit