Välkommen hit till min bloggtisdag 14 augusti 2012

Underbara dagar!!!!


Just nu har vi högsommarvärme och jag njuter i solen. Hos mig i Piteå har det inte regnat på länge och det i kombination av blåst har gjort att det är snustorrt i alla rabatter, så min vattenspridare får jobba för högtryck. Tur man har en sådan och slipper handvattna allt…

Nu har en några Gentianer börjat slå ut …
Gentiana macrophylla v. fetissowii en gentiana jag inte vet mycket om. Den fick jag ifjol av en som frösått den . Den är hos mig ca 25 cm hög, lite yvigt växtsätt och gillar en halvskuggig plats.


Den här är den minsta som blommar just nu, den heter Gentiana dinarica, Balkangentiana. Den blir ca 10cm hög och vill stå i sol – halvskugga, gärna väldränerat. Jag har min i vanlig rabatt och det verkar då också funka.En lite större släkting är denna en Gentiana tibetica, Kålgentiana. Arten kommer från SV Kina. Plantan är starkväxande, den kan bli upp till meterhög, hos mig kanske 50 cm hög. De blågröna bladen kan bli upp till 25 cm långa. 
Den engelske plantjägaren och författaren Reginald Farrer sade en gång (fritt citerat) "Om Gentiana tibetica finns att säga, att den kommer från Tibet. Den borde ha stannat där."Jag kan väl inte riktigt hålla med honom om det, men så upphetsande är väl inte blomman, men den är vit.


Nu har även en av mina höstanemoner börjat blomma Anemone tomentosa 'Robustissima', jag har två stycken till som överlevt vintern och står i knopp. Jättekul eftersom jag vet de är liite kinkiga här uppe. Kanske mest för att vi inte får tag i plantor förrän på hösten och då ska de inte planteras om man vill att de ska överleva.


Ha det gott!!

5 kommentarer:

 1. Vad härligt att du har fint väder!!!! Här har vi också fina dagar nu.
  Mycket fint som blommar hos dig.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Fina gentianor du har. Här finns tre andra, ännu bara i knopp.

  /Anette

  SvaraRadera
 3. Haha, vilken rolig kommentar till Gentiana tibetica! Fast nog är den värd att odla efter din bild att döma.
  Dina andra gentianor är också fina! Har haft ett par, men de vill inte trivas så bra här hos mig.

  SvaraRadera
 4. Jättefina, absolut, men känsliga... jag fick inte min att överleva tråkigt nog, och jag förstår att det inte är bara hos mig som de otrivs :)

  SvaraRadera
 5. De är ju så underbart blå.....

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit