Välkommen hit till min bloggsöndag 12 juni 2011

Nu har vi fått värme som heter duga, härligt!!!

Och en massa har slagit ut. Och jag hinner inte riktigt med allt, men så är det ju nu. Det ska planteras i sommarblommor i krukor, vattnas i växthuset, jag har haft en del uppdrag för trädgårdsplanering (hos kompisar), gräsmattan ska klippas, det ska planeras ner det nya jag köpt samt alla frösådder ska ju ner, det ska rensas i rabatterna och häck åså vill jag ju gräva lite nytt också. Sen så vill jag hinna göra annat än trädgård också. Himmel varför har inte dygnet liite mer timmar och så kunde det väl i alla fall vara myggfritt ute kvällstid.

Lite bilder på en del av blommorna..

Ranunculus parnassifolius, Hjärtranunkel.

Den blir ca 10-15 cm hög blommar med vita blommor i juni-juli. Har hjärtformad köttiga blad och vill stå i sol- halvskugga.


Meum athamanticum, Björnrot

ett annat namn jag hört på den är Björnklo . Den blommar med vita blommor i juli – augusti med vita blommor, kan bli upp till 60 cm hög, men hos mig blir den ca 40 cm.Den har vackra blad, liknar dill.Darmera peltata, sköldbräckan blomma.

Först innan bladen kommer på den så blommar den med vitrosa blommor. Sen kommer bladen som är runda med flikar Den kan bli upp till 80 cm men hos mig är den kanske 40 cm. Vill stå i sol – halvskugga i fuktig jord. Den har kraftigt rhizomer som ligger som knölar i markytan.

Dracocephalum grandiflorum, Sibirisk drakblomma 

 Det är en alpin art av Dracocephalum som växer i södra Sibirien, Centralasien, Mongoliet, N och W Kina. Har fina har fina blad som är buckliga och har en taggad kant.

Den blir ca 25 cm hög och vill stå i sol – halvskugga.

Fritillaria camschatcensis ,Svart klocklilja

 har svarta blommor, höjden är ca 50 cm, trivs i sol - halvskugga. Blommar maj- juni, här uppe mer juni. Den vissnar ner efter blomning så det är bra att märka ut var man satt den, bildar nya lökar ganska fort.

Smilacina stellata eller Maianthemum stellatum (som den heter numera) Stjärnrams

Den kan bli upp till 60 cm hög. Den har en viss spridningsbenägenhet, så det gäller att ha koll på den.

Smilacina racemosa Maianthemum racemosum, Vipprams.Den har ett fint bladverk på en lätt böjd kvist. Blommar med gräddvita blommor i juni hos mig blir ca 60-80 cm hög, gillar sol – halvskugga. Den doftar underbart Den trivs att stå lite fuktigare,


Just nu så blommar min syren som en tok och doften är helt underbar. Den är tidig i år den brukar blomma till midsommar.

Sist en till bild på min Phlox bifida,som nu är fullt utslagen. Helt underbar, varje gång jag går förbi den blir jag såå glad.
Ha det gott!!

8 kommentarer:

 1. Vilken massa fantastiska växter du har och den sista lilla Phlox bifida var så där helt bedårande!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Visst har vi haft härliga dagar man bara njuter. Håller med om att just nu så har dygnet för få timmar man hinner inte med allt som händer...=)

  Ha det bra !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Du é helt fantastisk med alla dina sorter som jag knappt hört talas om:)) Hjärtranunkel,stjärnrams, vipprams, svart klocklilja och den lilla phloxen var ju bedårande söt:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Ja det var många fina sorter som du visar o den svartaklockliljan var såå fin.. sätts på min villhalista =).. Det ÄR mycket nu jag håller verkligen med dig.. men man får göra så gott det går.. o inte glömma att njuta av den härliga tid som är just nu. Ha en härlig söndag..Moa

  SvaraRadera
 5. Ja det är hur mycket som helst att pyssla med. Men det är roligt:-))Mycket vackra annorlunda växter du visar.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Den svarta klocklilja var en vill ha blomma.Och även Phlox bifida är en sån.Så härligt att du fått lite värme hos dej nu.Men håller med om att myggorna kan man vara utan.

  SvaraRadera
 7. Vad härligt att du fått värme!
  Åhhh... den lilla Phloxen var helt underbar!!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Så fint det blommar hos dej nu!

  Ta vara på sommaren!

  Kram marie

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit