Välkommen hit till min bloggonsdag 29 juni 2011

Syneilesis aconitifolia föds

Jag återigen följt en växt med kameran hur den föds. Denna gång Syneilesis aconitifolia som inte har något svenskt namn men tillhör parasollståndssläktet. Jag har sett att den ibland kallas kinesiskt parasollstånds men detta namn finns inte på SKUD så hur vedertaget det är vet jag inte. Den har parasolliknade djupt inskurna lätt duniga blad på stjälkar blir ca 60 cm hög, blommar med vitaktiga borstliknande blommor.men det är inte för blomman man odlar den utan för det underbara bladverket. Vill stå i halvskugga. Sen så har den har ett helt underbart sätt att komma upp ur marken, ser ut som små paraplyer som just ska fällas ut.
En annan stor skönhet i min trädgård just nu är Dicentra ’Burning hearts’. Jag gillar det gråa bladverket till de röda hjärtan som den har...Ha det gott!!

9 kommentarer:

 1. Häftigt, väldigt häftigt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Kul att se hur den blir större och större. Snygga hjärtan.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Wow! Så härligt utspring hos "paraplybladet". Kul att få se.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. VAD läckert =) att se hur den kom upp
  Vilken kul ide, det ska jag försöka göra med en växt nästa år =)
  / Mari

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder !!!

  Kram i värmen.

  /Ninni

  SvaraRadera
 6. Vilken häftig växt paraplybladet;) Den har jag aldrig hört talas om ens:) Tur att vi har dig Berit så att vi lär oss;)) Ha det gott /Monne

  SvaraRadera
 7. Så himla häftigt att se växten födas :) många gånger så finns de bara där och man har inte hunnit med att se den växa, kul att du tagit dig tiden att fota detta Kram Suss

  SvaraRadera
 8. Vad lurviga bladen var när de kom upp på Syneilesis aconitifolia, härliga paraplyer.
  Dicentra 'Burning Heart' är helt underbar, även de andra sorterna ur Rokujo-Gruppen. Jag blev lycklig när jag hittade den vita Ivory Heart i veckan. Den lilla plantan jag hade klarade antagligen inte av sen plantering och vintern som var. Annars verkar alla härdiga och tacksamma.
  Tack för spännande bilder och beskrivningar!

  SvaraRadera
 9. Det var roligt att träffa dig idag och få möjligheten att köpa plantor av dig. På vägen hem så var jag landets lyckligaste växtfyndare. Tack även för de plantor som jag fick. Mina barn tycker att din trädgård är så fin, min äldste son sa, "Pappa det måste ha svidit, du kommer aldrig att få så fint som hon har."
  Han har helt rätt, din trädgård är underbar.
  Trevlig helg och trevlig resa.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit