Välkommen hit till min bloggfredag 10 juni 2011

Rapport från Finlandsresan.

Igår hade vi ju en heldagsutflykt till Finland. Morgonen började inte bra, jag försov mig. Det är så typiskt men naturligtvis så kom vi iväg lite försenade.

Första stoppen på vår resa var Granåns handelsträdgård i Kalix . Där handlade jag inget, fanns inget som var intressant för mig, konstigt!! Men jag hittade inget jag vill ha där många kanske men inget som jag direkt kände att dig vill jag äga.

Sen blev det en lång resa till Särkän som ligger ca 7-8 mil nedanför Uleåborg. Hela resan från Piteå till Särkän är väl på ca 40-45 mil enkel väg.

Men oj vilken plantskola detta är!!! Ett himmelrike för oss trädgårdsidioter. Här finns kanske över 700 olika sorters perenner, så det tar ett tag att gå igenom plantskolan. Sen finns det mycket spännande barr, roddisar, buskar och träd också. Priser i Finland är kanske lite billigare på perenner men framför allt på träd, buskar och barr är priset det halva samt att de finns sorter som inte är så vanliga i Sverige.


Mina inköp här blev inte så många denna gång. Men Malus x purpurea ’Roosa’ , prydnadsapel som ska bli åt det rödbladiga hållet mera brons kanske. Berberis x ottawensis ’Superba’ en rödbladig berberis som inte toppfryser här uppe i norr och en Viburnum opulus ssp. trilobum 'Alfredo', ett amerikanskt skogsolvon jag inte kunde motstå för dess blad utspring som fint..lite rödbladigt.

Visst blev bilen full alltid. Här står Ulrika och ska lasta in en pyramidtuja som kostade 160:-

På perenn sidan blev det inte många denna gång. En Primula sikkimensis, trattviva, en Primula palmata och en Ranunculus acris 'Flore Pleno'. Trädgårdssmörblomma och en Saxifraga rhomboidea .Sen så handlade jag lite åt andra också, ett äppelträd och Phlox bifida och Arnebia pulchra, profetblomman (till två).


Hem kom vi i alla fall, men bilen var fullpackad

Idag så blir det examen för mina barnbarn, jag älskar att gå på examen det känns som att sommaren startar då. Bara höra Den blomstertid nu kommer startar ju upp känslan av frihet, sol och bad.

Ha det gott!!!

9 kommentarer:

 1. Vilken underbar plantskola, synd att jag har nästan hela Sverige att åka för att komma dit...
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Rena paradiset för oss trädgårdsälskare. Ni hade behövt ett släp att ställa växterna på.Så hade det inte blivit så trångt i bilen.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken lycka att få vandra kring i en välsorterad plantskola!!Vet du, jag har lyckats hålla mig borta från dom i år, men det är högst ofrivilligt, för de har kommit annat emellan och det har inte varit prioritet nummer ett ;)
  Så fint du fick me ddig hem!
  Ha det gott1 /Bea

  SvaraRadera
 4. Vad kul att besöka ett sånt välfyllt ställe. Med lite annorlunda växter.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Wow vilken kanonställe:) 40-50 mil är ju en baggis när det är sådana plantskolor:))) Grattis till dina inköp:)) Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 6. Den plantskolan verkar vara värt resan och besväret. Den ser så fint skött ut på dina bilder - ordning och reda!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Vilken fin plantskola, tänk att få frossa i sådan perennrikedom:)......
  Härligt med skolavslutning och "Den blomstertid"
  Må så gott och ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. ja detta är en helt underbar plantskola:)

  SvaraRadera
 9. Härlig resa ni verkar att ha gjort//Britt

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit