Välkommen hit till min bloggonsdag 16 oktober 2013

Skattkista, återbäring eller det totala vansinnet ???


Visst är jag en hamster och det märks tydligt i fröplockartider. Jag bär/bar in och bär fortfarande in melittapåsar med frön, skyller på att det inte är jag utan någon annan, men det är min stil på texten på varje påse. Jag har svårt att gå förbi mogna frön och inte plocka in dem, en sjuka som drabbar en del av innevånarna i världen. Sen så tycker jag ju att det är gode rofyllt att sitta och rensa dem också, nu har det varit hysteriskt en tid eftersom STA fröna skulle in till ett visst datum, de är nu skickade och lugnet kan lägra sig lite,och det är en hel del till att rensa.

Jag se mina påsar med frön som en skattkista och en stoor rikedom och som en återbäring av det min trädgård kan ge mig och som jag i min tur kan glädja andra med. Men många ser det som det totala vansinnet. Och visst är det så, men ett himla kul vansinne.En annan skattkista är mina krukor som är från delningar, frösådder och upplockade perenner, buskar och träd. De är de jag säljer för att finansiera mitt eget trädgårdsintresse och en hel del av dem ska jag ha själv också, bara det växt till sig i krukan lite. Det är väl här som mitt totala vansinne syns mest också, alla dessa krukor med mina sådder. Varje höst tänker jag att nu i år ska jag inte så många sorter, men jag trillar dit varje år för alltid hittar man någon ny sort man vill prova så och en del sår man för att man vet att de går att sälja. Men jag älskar att gå och kolla hur fröna gror och finner en stor glädje i att se dem växa upp.
Krukorna är nu nattade för vintern i både trädgårdslandet och i mina övervintringsbänkar. Och ja, jag har börjat så:)Välkommen hit Ian och Amo kul att ni vill följa min blogg!!


Ha det gott!!

19 kommentarer:

 1. Härligt Berit! Det är inte vansinne... Det är... ett stort intresse och något som gör gott för själen. En dag ska jag också få kraft att börja samla frön igen! :-) Kram/Bim.

  SvaraRadera
 2. Man ska gör a det som ger en livsglädje...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Vansinnigt bra jobbat :)

  Jag var med på radion förra veckan (finns på min blogg) och då nämnde jag en bloggare i Piteå som "under vintern tror jag hon pysslar med sina fröer", typ. Det var dig jag tänkte på då! Och se. Jag hade helt rätt. Frötanten, det är du det!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 4. Ler igenkännande åt ditt frömani, det är ungefär samma med mig, och jag tycker du har beskrivit det så bra. Som att det till och med är roligt att rensa så att det endast blir själva fröet kvar och att man fått bort allt skräp. Däremot är jag nog rätt beskedlig när det gäller kruksådder för övervintring.
  Kommer ihåg en gång när jag beställde frön (tror det var någon privatmänniska som hade någon sorts webb-försäljning). Det var bara boss som kom, så det är inte alla som ens vet hur fröer till just den växten skall se ut.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Hahaha, ja det är den stora frågan :)) Men alla intressen tangerar väl till vansinne på ett eller annat sätt:) Själv samlar jag ju på olika växtsläkten och det tar ju lite större plats;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Ett härligt "vansinne" som skänker glädje både till dig och till andra, som får ta del av dina frön. Bra jobbat, fortsätt så! Skönt också att ha nå´t att göra för att förbereda nästa säsong nu när man håller på att lägga i hop trädgården för vintern.
  Kram från EL

  SvaraRadera
 7. så absolut en liten hamster, vilka skatter :)

  SvaraRadera
 8. Ja, vilka skatter!! Och sån glädje Du kan vara för andra genom att Du delar med Dig av fröer från Dina underbara växter!! Hamstra på Berit!! :-)

  SvaraRadera
 9. Kjenner meg igjen...har frø og potter overalt, hehe. Hvis du vil inn å se min frøliste, så skal jeg sende den til deg på Facebook ;)
  Hilsen Gry Heidi

  SvaraRadera
 10. Frösamlandet sträcker sig endast till 1-åringarna som jag måste ha.
  Inga perenna fröer har jag börjat med ännu. Men jag får nog tänka om för nu har jag ju tid.
  Nästa år kanske ;o)
  Jag sår gärna och provar nya sorter också. Som du gör.

  Mina krukor står nerpackade i väntan på vintern och de kommer säkert någon till glädje nästa år när jag har försäljning.


  Nu har vi haft vår första frostnatt minus 1 grad . Nu syns det på växterna som började blomma om. Bara att klippa ner.
  Ett tunt istäcke på dammen också.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 11. Kul att det finns fler som samlar fröer, jag trodde att jag hade någon störning som håller på och samlar fröer från vår trädgård...

  Tommy

  SvaraRadera
 12. Det bor nog en liten Ekorre i dej.Varför ska man sluta med något som skänker både glädje och ro.
  Kram.

  SvaraRadera
 13. Oj vilken ordning och reda! Snyggt! Får nog skärpa mig nästa år...

  SvaraRadera
 14. Mmm... ..stressigt blev det men trots att jag började så sent, efter senaste numret av TA, fick jag ihop 40 sorter nu inskickade. Och inte är det galet att syssla med något man tycker är kul och trivs med. Det motsatta vore galet!! Ska snart så lite också! Visst är det kul :-)

  Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 15. Så skönt att vi har olika galenskaper:) Tack för att du skickar in fröer så jag som inte hinner och kan ta hand om ändå har möjlighet att så :)

  SvaraRadera
 16. Det är en skatt - helt klart! Att pyssla med frösådder och läsa frölistor är det som får mig att överhuvudtaget överleva vintern tror jag:-)
  Synd att du bor så långt bort, jag skulle gärna handla av dig på någon växtmarknad annars.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Hei! Utrolig spennende og inspirerende å se og lese. God kveld! Anne

  SvaraRadera
 18. Oj, imponerande! Att du orkar... och fröerna är ordnade i bokstavsordning förstår jag? :) Du är inte galen, snarare inspirerande! :)

  SvaraRadera
 19. Vet du, jag är så glad att du och andra "orkar" samla frö och så och sälja, för då kan jag och andra köpa fina plantor av det lite ovanligare slaget. Fortsätt du bara så länge det är kul! :) Kram Kristina

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit