Välkommen hit till min bloggfredag 24 maj 2013

ÅÅ den blommar!!!


Jag skrek rakt ut då jag upptäckte att denna blommade, min kompis började skratta för att jag gjorde det, förstår inte det:) Det blir många glädjetjut i min trädgård och i år även mycket förtvivlan också över plantor som farit illa. Här uppe är det nog den regniga hösten som förstör mycket, träd och buskar har inte avmognat som de ska, bland annat så har rosor och spireor farit illa. I perenna så har en del gräs, alunrötter, nejlikor och saxifragor farit väldigt illa och en hel del av dem är utom räddning. Lite trist men så är det ju att ha trädgård, man kan inte rå på väder och vind hur gärna man skulle vilja göra det.

Vad som blommade?? Ja denna en Jeffersonia diphylla vit Presidentsippa, som Magnus Carlström på Lindhults grävde upp åt mig då han hörde jag var på jakt efter en sådan. Den blommade aldrig ifjol men det gör inget för den har så fina blad. Blomman är inte lika vacker som den blåa presidentsippan men vacker ändå.En annan sötnos är Anemonella thalictroides ,sippruta med vanligtvis vita till svagt rosa blommor. Plantorna blir upp till 20 cm höga och trivs i lundmiljö. En som lyser som en sol i min trädgård just nu är Doronicum 'Frühlingspracht' fyllda vårkragen.
Och skönheten här heter Trillium erectum, purpurtreblad. Enda nackdelen med denna är att den har en nickande blomma. Plantorna blir ca 35 cm höga och trivs i humusrik jord med flytande skugga.Måste visa Corydalis turtschaninovii, Amurnunneört som börjat blomma i lunden upptäckte jag igår.Ha det gott!!


9 kommentarer:

 1. Her var det jo mange gode grunner til ellevill jubel?! Superduper helg!

  SvaraRadera
 2. Klart du måste jubla när du hittar fina blommor.Törs inte skrika här hos mig för då får nog grannens hundar spader.Men man kan le från öra till öra.Det hörs inte.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 3. Det finns anledning till glädjetjut med så många ovanliga växter, gillar din Trillium, vilken härlig färg och speciell blomma. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 4. Klart du måste glädjeskrika med såna skönheter i trädgården! :)

  Trist att det är många som gått åt i vinter, hos mig är det rosorna som verkar ha farit mest illa. Även en del hostor tror jag, men de jag har i skuggan brukar vara extremt sena så än har jag inte gett upp hoppet helt.

  SvaraRadera
 5. Vilka skönheter!
  Ha en fin trädgårdshelg!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen en upplevelse varje gång man kikar in på din blogg. Du har så många fina och ovanliga blommor som jag aldrig hört talas om!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 7. Underbara rara blommor hos dig. Även om en del försvinner på vintern så är det många som trivs och glädjer och det är ju det som är så härligt med trädgården.

  SvaraRadera
 8. Vilken otrolig prakt...helt underbar...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Åh, vilka fina blommor Du har! Den enda jag känner igen är vårkrage. Den växer vilt i rabatten. Även hemma oss oss. Konstigt nog...

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit