Välkommen hit till min blogglördag 4 maj 2013

Hjälp mig!!!!


Just nu pågår ett upprop från våra norska bloggkompisar ,det är Anne med bloggen Moseplassen som startat detta upprop. Det är Anna Vattenkanna som utmanar mig att delta i detta upprop.

Jag har försökt leta lite information om humlor och ser till min förskräckelse att det är illa för humlorna, de minskar i antal och vissa arter finns inte längre så visst är det på tiden vi gör nått för dem så de ska få fortsätta leva .Vi måste värna om och hjälpa bin och humlor. Bin och humlor vaknar tidigt på våren och behöver då både nektar och pollen. Viktigast på våren är de tidigt blommande arterna av pil, sälg och jolster (både han- och honplantor). Även tidig krokus och andra lökväxter, tussilago och blommande hassel och björk bidrar med mat åt de nyvakna insekterna.
Därefter behöver både bin och humlor en jämn tillgång på blommande växter fram till hösten då nattfrosten kommer.
Betydelsefulla för pollen och nektar är bärbuskar, fruktträd, lönn, hägg, kaprifol, rönn, hagtorn, gullregn och lind. Bland örterna kan nämnas honungsfacelia, solros, många perenner och kryddväxter, men även ängsblommor, olika ärt- och klöverarter, maskros, vallört, tistlar och många andra ogräs. Mot slutet av hösten är gullris och höstastrar viktiga födoväxter. I stort sett gäller regeln ju fler blommor desto bättre för bin och humlor. När jordbruks- och beteslandskapet blir blomfattigare blir våra trädgårdar allt viktigare. Tack vare den vattning som sker brukar det finnas blommor även under torrperioder. När vi vet att våra blommor även betyder mycket för de insekter vi måste värna finns det en extra anledning att försöka hålla blommor hela tiden från vår till höst. Men allra viktigast är nog att se till att det finns gott om sälg och pil som blommar tidigt på våren
”Citat Jordbruksverket”

Humlor lär vara fyra gånger så effektiva som tambin när det gäller att pollinera. Det beror på att de dels är snabbare per blomma, dels klarar av att flyga vid lägre temperaturer och i sämre väderlek.

Detta upprop skickar jag vidare till Anja, Gunilla och till Monica. Jag hoppas ni antar detta!!

Ha det gott!!

17 kommentarer:

 1. Jag blev jätteglad när jag igår läste om uppropet och att problemet lyfts upp! Fasa vore om de försvann. Jag kommer ihåg mängde humlor bland rosbuskarna i lekplatsen när jag var barn och idag ser man bara enstaka......

  Bra skrivet!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg och så viktigt! Om alla bidrar lite så gör det så enormt mycket.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Jag visste väl att du skulle vilja vara med och hjälpa dessa små men viktiga små trädgårdsarbetare. Nu blommar min mahonia och den är full av humlor såg jag precis. Bra!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag skulle göra det, det är ju våra "arbetare" i trädgården som vi måste värna om.

   Radera
 4. Ska titta igenom listan över humlegynnande växter och miljöer. Se vad jag kan bidra med. Bra att ni är flera som axlar stafettpinnen.

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 5. Hurrar och hejjar igen! Vilket bra upprop. :-)

  SvaraRadera
 6. Jätteviktigt inlägg och väl skrivet. Hade ingen aning om detta.

  Trevlig helg!
  Kramen Ina

  SvaraRadera
 7. Det är alldeles fruktansvärt att det är på detta viset, jag har bara sett några stycken humlor i år men jag trodde att det berodde på det kalla vädret vi har i år:( Ska anta din uppmaning och lägga in ett inlägg på min blogg:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod att du skulle ta stafettpinnen:)

   Radera
 8. Klart jag vill vara med.
  Humlor är riktigt fina och när jag ser dom så är det verkligen riktigt somrigt.
  Jag skall försöka få ihop ett inlägg.

  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag förstod du ville vara med:)

   Radera
 9. Kjempeflott at du slår et slag for humlene! God helg :)

  SvaraRadera
 10. Hei :) Så flott at du er med og blogger om humla! Supert innlegg du har laget!

  Jeg ser at du ikke har meldt din bloggpost inn i lenkesamlingen i utlysningsposten, så da gjør jeg det nå, så kan andre humleinteresserte finne frem til deg :)

  SvaraRadera
 11. Humlorna är många i min trädgård, bin däremot ser jag tyvärr alltmer sällan. Jag kan tipsa om att både lavendel och solhatt är väldigt populära i alla fall hos "mina" humlor.

  Jag ska självklart hjälpa till att värna om humlorna och snart kommer ett humle-inlägg på min blogg också. Varje liten påminnelse och inspiration för att hjälpa dem är viktig så klart.

  SvaraRadera
 12. Så flott innlegg om humlen Berit:)
  Ja vi må hjelpe den til å overleve..og bli flere..den er så viktig:)
  Ønskser deg en fin helg:)

  SvaraRadera
 13. Vilket bra och viktigt inlägg, vi klarar oss inte utan humlorna! Viktigt att ha i åtanke att humlorna ska trivas i trädgården!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Självklart skall vi hjälpa alla bin och humlor, vi behöver dom för vår natur och vår mat osv. Ha det bra/Carita

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit