Välkommen hit till min bloggonsdag 19 maj 2010

Att gjuta i betong

Igår så höll jag och en kompis, Maggan, på med betonggjutning, detta var första gången jag gjorde det, men oj så kul det var .så det kommer att bli mera gjutningar!!!Maggan som är mera van fick röra betongen jag skopade bara in torrvarorna jag.Vi gjorde en liten sats bara för att pröva.Betongsmeten ska vara så tjock som en gröt ungefär.


Först gällde det ju att plocka fram allt man skulle behöva, olika typer av formar som vi skulle gjuta i. Matolja som alla formar skulle indränkas, så att man får bort formen från betongen sen. Gladpack att sätt över dom större sakerna så att dom inte brinner för fort.

Här håller Maggan på med att smörja våra former som vi skulle gjuta. Vi använde en bomullstrasa då vi dränkte in formerna med olja. Det är viktigt att smörja ordentligt i alla skrymslen och vrår.

Här håller vi på att göra smeten, det är ett evigt rörande så man får ut alla klumparna. Maggan använde även sina händer, nått man kanske inte ska göra eftersom betongen torkar ut händerna mycket.

Här är alla formarna fyllda, vi gjorde 2 krukor såna där veckade som jag köpte på trädgårdsmässan. Sen experimenterade vi lite också, satt ner blompinnar lite snett i hjärtan och grodansikten så man kan sticka ner dom i krukorna sen. Jag fyllde även en liten sil med betong för att pröva om det skulle kunna funka som trampstenar i rabatterna. Fast jag måste nog hitta lite större formar för det.


Här är min veckade kruka på brinning under plastfolien. Jag gjorde även en boll. Det ska bli så kul att kolla hur allt blev imorgon.Lite har jag ju redan kollat och allt har väl inte gått lysande men mycket....

7 kommentarer:

 1. Ser ut som om ni har haft det riktigt roligt:) Vi hade en "kurs" här hos oss i höstas och det var jätteroligt. På begäran av några stycken skulle vi haft en tidigt i våras men det var ju frost och svinkallt inne på logen då så det gick inte och nu är det fullt upp med annat:) Du får visa bilder på dina skapelser när de är klara:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Spännande att få se resultaten sedan, är urkul med betong, lätt att bli frälst.

  SvaraRadera
 3. Har sett en gjuten bordsskiva med några svarta stenar i ytan, mycket snyggt. bordet stod utomhus hela året och behövde ingen skötsel.
  Men man ska nog börja i mindre skala som du Berit så att man lär sig av sina eventuella misstag.
  Fråga? använde du fin eller grovbetong när du göt?

  SvaraRadera
 4. Så bra förberedd du var, det blir säkert bra resultat då.
  Annat var det då muraren, som nyss var uppe på taket och murade om skorstenarna, kom ner och frågade om jag ville ha bruket som fanns kvar.
  Om jag bara säger att jag vill försöka igen ;))

  /Anette

  SvaraRadera
 5. Oj,vad detta verkar intressant! Skulle gärna prova på nåt sånt! Annars tack för tipset om sidan att förenkla bloggen....:)Ha de bra!

  SvaraRadera
 6. joo vi hade jättekul så det gav mersmak, blir nog liite mer kanske i helgen:)man använder finbetong då man gjuter och bilder komer på grejerna men dom har inte torkat riktigt ordentligt alla än...

  SvaraRadera
 7. Ja nu längtar jag tills vi ska gjuta igen....jag vill bli frisk nu....längtar tills du lägger ut prylarna också!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit