Välkommen hit till min bloggmåndag 24 maj 2010

Svavelsippa och presidentsippa.Nu har min svavelsippa och presidentsippa slagit ut ..helt underbara !
(om du klickar på bilderna blir dom större)

Svavelsippan, Anemone x lipsiensis är en spontan korsning mellan vit- och gulsippa. Den har en ljusgul färg och vill stå i sol- halvskugga.

Sen har ju även min Blåa presidentsippa börjat blomma...fast min och min. Den är jag jordvärd åt, Ingrid i z5 :s, tills hon får en ny trädgård.
Blå presidentsippa, Jeffersonia dubia den är så vacker från den kommer med sina röda knoppar till den slår ut med sina blåa blommor. Den gillar att stå i halvskugga- skugga och blir 15-20 cm hög .

titta såå fin!!

Annars är min värsta kamp just nu är mot åkerfräken, julgranar som jag kallar dom , det finns säkert flera olika namn på detta förhatliga ogräs. Åkerfräken, även kallad rävrumpa, Equisetum arvense är en fräkenväxt.

Åkerfräken sprids och förökar sig vegetativt genom underjordiska, ofta mycket djupgående stammar, även kallade jordstammar, stamutlöpare eller rhizom .Nya plantor kan komma upp från bitar av rhizom eller från knölar som sitter på rhizomen och lagrar näring. Åkerfräken har ett djupgående system av stamutlöpare, även kallade jordstammar eller rhizom . Rhizomen grenar sig kraftigt. Huvudjordstammarna är 3-5 mm tjocka, ledade, mörkbruna och horisontella. Enligt en artikel växer rhizomen horisontellt i våningar med ca 30 cm mellan varje våning. Från de horisontella rhizomen växer det ut nya rhizom som antingen kan växa nedåt och bilda en ny våning eller växa uppåt och bilda ovanjordiska skott . På rhizomen vid noderna sitter äggrunda knölar, upp till 1 cm i genomskärning, oftast med en mindre knöl på toppen. Knölarna är lagringsorgan för näring

Utdrag från ”Några vanliga ogräs – En litteraturstudie av arternas biologi samt förebyggande och direkta kontrollåtgärder”

Författare: Paulina Liljander
Inte underligt att man får slåss, man hinner ju bara rensa bort på ett område och vända ryggen till och vipps så är dom uppe igen, nya!! Jag ska pensla dom i år också för det blev bättre då jag gjorde det i fjol. Det innebär faktiskt giftanvändning av round- up, men det är det enda som kan bita på dom. Jag har dom mest i stenmuren och ibland ska man var efterklok.Jag skulle ha sprutat hela den innan jag började plantera där. Ja jag vet, man ska inte använda gifter i trädgården men, men ...ibland gör man det ändå.

7 kommentarer:

 1. Ja, 'Rävrumporna' är absolut det värsta ogräs som finns.... och jag har masssoooor!

  SvaraRadera
 2. som mig då:(...sprutar du??
  Ha det gött /Berit

  SvaraRadera
 3. Åh, jag vet! Vi har också sådana. Kommer rakt igenom markduk och tjockt lager grus. Grrr:( Men spruta - nej, det vill jag inte.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Presidentsippa har stått på önskelistan länge, har försökt att fröså men det ville sig inte. Rävrumpar ska jag ut och fajtas med nu:) Ha det gått/Monne

  SvaraRadera
 5. Tittar bara in för att säga att jag hittade ett gäng nornor till slut. 25 blommande exemplar den 23/5.
  Hälsningar
  /grannen

  SvaraRadera
 6. presidentsippan ska sås färska, eller om frönahar legat i fuktig sand så kan det gå också.
  åhh har du tagit kort på dom?hur hittade du hit förresten???

  SvaraRadera
 7. Åkerfräken är superfood. Om du inte har gödslat och besprutat, riv upp och torka!
  http://elisabet.org/dokument/akerfraken.htm

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit