Välkommen hit till min bloggsöndag 26 februari 2012

Geranium pratenses ’Reiter´s Strain’ Ängsnäva ’Reiter´s Strain

Efter en mycket intensiv dag i går så är jag gode mör ikväll. I lördags så fick jag börja dagen med att skotta, jag tycker jag nästan inte gör annat än skottar detta vita som kommer från himlen. Och nu varnar de för mer snö igen. Sen blev det Övre norrlands STA: s årsmöte. Det är alltid kul att få träffa likasinnade trädgårdsnördar. Och en vinst fick jag i lotteriet, torkad olika soppar, var inte dumt heller att få. Sen på kvällen fick jag förmånen att vara med Prinsessa och Prins medans deras föräldrar roade sig, jag roade mig med barnbarnen jag.

Denna mörka näva har jag köpt av Hannelotte Kindlund för många år sen. Jag gillar den jättemycket för den är så kompakt och mörkbladig, den ger ett sådan fin kontrast mot det andra gröna bladverket man har.

'Midnight Reiter' och 'Victor Reiter' var två mörkbladiga Geranium som Terra Nova Nurseries lanserade 1999 med ensamrätt. Det innebar att man inte fick föröka dem utan att betala licenspengar till Terra Nova. Licensen har gått ut nu och nu är det fritt fram att föröka dem. Frösådder med fröer från dessa båda går under namnet ’Midnight Reiter Strain’ respektive ’Victor Reiter Strain’. Just denna är en fröplanta av Geranium pratense ’Midnight Reiter’ och går under namnet Reiter’s Strain’ enligt Hannelotte.


Den heter Geranium pratenses ’Reiter´s Strain’, ängsnäva. Blir bara ca 20- 30 cm hög, stadig och har ett mycket mörkt bladverk . Hos mig blommar den nästan hela sommaren med blåa blommor. Den frösår sig som alla andra nävor, men är lätta att se för även de är mörkbladiga. Jag har den i halvskugga där den verkar trivas .


Förökning: Stratifiering

Ha det gott!!


10 kommentarer:

 1. Vad mysigt att få rå om barnbarn en stund!
  Vilka snygga nävor, jag gillar växter med mörkt bladverk. De ger så snygga kontraster!
  Hoppas du får en bra dag!
  Kram LInda

  SvaraRadera
 2. Jaha, ännu en växt som jag vill ha. Älskar de mörkbladiga.
  Nu måste jag få tag frön. Har du något tips.

  Vi var ut till sommarstället igår och skottade upp vägarna till husen. Vinterns första fika intogs ute igår i strålande sol. Nu känns det att våren är på G.

  Ha en riktigt fin start på veckan.

  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kan vänta till våren så kan jag skicka någon fröplanta av Geranium pratenses ’Reiter´s Strain’.Påminn mig bara:)

   Radera
 3. Aha, det är så det är med de namnen. Här växer 'Midnignt Reiter' i magnoliarabattens hörn mot huset. Låg, kompakt och snygg. Fröplantor tas tillvara förstås, de är inte för många.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Nävor är både tacksamma och underbara, jag har 'Midnight Reiter' och jag håller med dig - bladverket är underbart mörkt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Åh, vilken härlig näva, gillar ju mörkbladiga växter och har även på senare tid tittat mycket på olika bladverk som kan vara så fint.//Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här av dig till våren så kan jag säkert fixa en till dig också:)

   Radera
 6. KRAM BERIT.

  Jag blir så himla glad.

  SvaraRadera
 7. Härligt att få rå om barnbarnen ibland! Våra bor så långt bort, så det blir inte så ofta tyvärr! Jag gillar nävor och jag har Midnight Reiter och gillar den verkligen, särskilt bladverket.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker näva! Blommorna ser extra mycket lysande ut till det mörka bladverket. Väldigt fin.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit